Avsluta filmen

Nedre Grusåsen

Byggmästaregatan 4

Se filmen

Moderniserad och bevarad Jugendcharm med tre bostadslägenheter, centalt belägen nära kanalen!

"Bergshamra är en ståtlig trävilla vars fasad har många karaktäristiska drag av sekelskiftets arkitektur."

Byggmästaregatan 4

Kommande
Typ:
Övrigt
Total area:
293  kvm
Antal rum:
10 rum
Tomtarea:
812 kvm

Visning

Välkommen att
kontakta mäklaren för visning.

Intresseanmälan
Moderniserad och bevarad Jugendcharm med tre bostadslägenheter, centalt belägen nära kanalen!
Alla bilder

Ansvarig mäklare

Jonathan
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

Otroligt välbevarat och omhändertaget Jugendhus, eller Art Nouveau som stilen kallades i större delen av Europa, belägen i natursköna och samtidigt centralt belägna Nedre Grusåsen. Byggnadsstilen var en reaktion på 1800-talets tätbebyggda stenstäder. Människorna hade tröttnat på trånga, mörka lägenheter och kände en stark längtan efter naturen, frisk luft och ett sundare boende. De värdena lever kvar i bostaden här på Byggmästaregatan 4! Bostaden inrymmer idag tre lägenheter, två om 117 kvm boarea vardera och en vindsvåning om 59 kvm boa (och ytterligare ca 35 kvm golvyta som inte kan räknas in som boa med anledning av snedtaket).

Även om den har moderniserats löpande under hela tiden nuvarande ägare varit innehavare (sedan 1986), finns här ändå många bevarade originaldetaljer. Dels ser vi det på dörr- och fönsterfoder, golvsocklar, trägolv och spegeldörrar invändigt, men också på fönster med spröjs i de övre bågarna (balkongen mot kanalen på plan två och vindsvåningens fönster ovanför), bara för att nämna några. Två fungerande kakelugnar (på plan ett och två) och bergvärme, tillsammans med alla moderniseringar (se bifogade pdf-er under ""dokument & länkar"") som utförts genom åren, borgar för låga driftskostnader och låga underhållskostnader framöver.

Bostaden ligger inbäddad i grönska med ett mycket lugnt läge på en liten återvändsgata (en av Södertäljes kortaste) bebyggd med ett fåtal hus, alla från förra sekelskiftet. Det är ca 10 minuters promenad till Stora Torget i centrum och bara några minuter ner till kanalen, som man för övrigt delvis ser från framförallt plan två och tre. Bostaden ligger dessutom skyddat från trafikljud av intilliggande Galgbacken. I övrigt är det blandad bebyggelse i närområdet, från sent 1800-tal till 2020-tal. Ett av Södertäljes vackraste och mest varierade bostadsområden.

Bostaden kommer så småningom att erbjudas till försäljning, men du kan redan nu kontakta oss om du har intresse av fastigheten, så kontaktar vi dig när det ges möjlighet att få se den på plats. Innan det ges möjlighet till det, se några bilder och filmerna vårt systerbolag Florin Partners Media Group har producerat åt oss så får du en försmak på vad som väntar nya ägare till fastigheten Björnen 12 på Byggmästaregatan 4 i Södertäljes "Upper-East-Side". Faktauppgifter kommer kompletteras när bostaden läggs ut till försäljning längre fram.

Varma hälsningar,
Jonathan och teamet på Florin Partners

Fakta

Fastighetsbeteckning:
SÖDERTÄLJE BJÖRNEN 12.
Typ:
Övrigt.
Storlek:
Boarea 293 m². Boareauppgift enligt Säljaren. 10 rum varav 7 sovrum.
Plan 1: ca 117 kvm boa
Plan 2: ca 117 kvm boa
Plan 3: ca 59 kvm boa (+ ca 35 kvm golvyta som inte klassas som boyta pga av taklutningen på vinden)

Den taxerade boarean är 267 kvm men har visat sig vara 293 kvm efter uppmätning av area korrekt 2024-10-08. Kontakta fastighetsmäklaren för mer information om ytuppgiften.
Tomt:
Tomtarea 812 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet.
Byggnad:
Byggnadstyp: 2-plansvilla med källare och inredd vindsvåning.. Byggnadssätt: Ventilation: Självdrag.
Vatten: Kommunalt vatten. Avlopp: Kommunalt avlopp. Bergvärmepump.
Övriga byggnader:
På fastigheten finns även två stycken redskapsbodar och en cykelparkering med tak. Det finns även en anlagd parkeringsyta med med plats för tre bilar. Här finns även en laddstolpe för två bilar och ett uttag för motorvärmare.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Planer och bestämmelser: Björnen, Tomtindelning (Beslutsdatum: 1942-10-20).
Kv katten, Stadsplan (Beslutsdatum: 1944-05-26, Senast ändrad: 2012-10-03).
Tillträdesdag:
Enligt överenskommelse.

Ekonomi

Taxeringsvärde:
Taxeringsvärdet är hyresbostad 1 010 000 kr och hyreshusbyggnad 2 977 000 kr. Typkod 320 - Hyreshusenhet, bostäder. Taxeringsår: 2022. Taxeringsvärde:
Taxeringsvärdet är 3 987 000 kr varav byggnadsvärde 2 977 000 kr. Fördelat på: hyresbostad 1 010 000 kr och hyreshusbyggnad 2 977 000 kr. Typkod 320 - Hyreshusenhet, bostäder.
Fastighetsskatt/-avgift:
11 961 kr/år
Pantbrev:
Totalt 789 000 kr.
Driftkostnad:
Fastighetsskatt/-avgift 11 961 kr/år tillkommer.

Byggnader

Byggnader

Byggmästaregtan 4
2-plan med inredd vindsvåning och källare. Byggnadsår 1929.
Byggnadssätt: Plan 1: ca 117 kvm boa
Plan 2: ca 117 kvm boa
Plan 3: ca 59 kvm boa (+ ca 35 kvm golvyta som inte klassas som boyta pga av taklutningen på vinden)

På fastigheten finns även två stycken redskapsbodar och en cykelparkering med tak. Det finns även en anlagd parkeringsyta med med plats för tre bilar. Här finns även en laddstolpe för två bilar och ett uttag för motorvärmare.

EN HISTORISK SAMMANFATTNING

Södertälje har genomgått en radikal förändring under de senaste 200 åren. I början av 1800-talet hade staden bara ett 1000 invånare men det kom snart att ändras. 1906 började Södertälje kanal byggas och den kom att betyda mycket för staden. Kommunikationerna förbättrades drastiskt och det bidrog till att Södertälje kunde utvecklas som kurort och industristad. 1849 öppnade Södertelje Kallvattenkurinrättning som kom att betyda mycket för staden. Badgästerna gav ett ekonomiskt uppsving och för att servera besökarna uppfördes bland annat Badhotellet, Strandhotellet, Stadsparken och Badparken.

Förutom ett blomstrande kurortsliv, etablerade sig en mängd industrier i staden. Till de främsta hörde Svenska Centrifug AB, Södertälje Verkstäder och Vagnfabriks-Aktiebolaget som 1911 slogs samman med Scania och som fortfarande lever kvar. I takt med att industrierna växte och befolkningen ökade, ökade också behovet av bostäder. Kvarter efter kvarter bebyggdes och staden expanderade.

Västra Grusåsen ligger öster om Södertälje kanal. Här låg en gång i tiden en galgbacke som användes fram till 1796. I början av 1900-talet köptes marken av fastighetsbolaget Ragnhildsborg som lät stycka av tomter till försäljning. Här byggdes inledningsvis både villor och mindre flerfamiljshus på väl tilltagna tomter. Området i anslutning till Byggmästaregatan hör till de mest välbevarade i hela Södertälje med stora och oregelbundet formade tomter med tidstypiska gårdsmiljöer med uthus. Det är ett stycke tidig 1900-talsmiljö med stora samhällshistoriska och miljöskapande värden som är viktiga för stadsbilden.

Byggnaden och dess disposition

En av de byggnader som uppfördes i början av 1900-talet är det hus som nu är till salu. Det gick ursprungligen under namnet Bergshamra. Det ritades av Emil Stenkvist i november 1905 och stod klart för inflyttning året därpå.

Emil Stenkvist är verkligen en doldis i arkitekturhistorien. Det är endast detta hus och grannhuset Rajmaborg som det är dokumenterat att han ritat. Sannolikt var han inte utbildad arkitekt, utan snarare byggmästare. Det var nämligen mycket vanligt att byggmästare själv ritade de hus som de uppförde. I andra fall gjordes fasaden av en arkitekt och planerna av byggmästaren själv.

På de bevarade ritningarna från november 1905 syns en fasad som i hög utsträckning skiljer sig från det hus som faktiskt byggdes. De visar nämligen en byggnad med en fasad som nedtill var klädd med spån samt ett brutet och valmat tak som rymde det övre våningsplanet. Sett till planritningarna verkar dock detta hus ha uppförts enligt ritningarna med två lägenheter på varje våningsplan. Dessa var om 1 respektive 2 rum och kök där den större lägenheten på en trappa även fick ett mindre “balkongrum”. Standarden var enkel med järnspis i köken och kakelugnar i bostadsrummen. I anslutning till tamburerna fanns ett utrymme avsett för torrklosett. Köken inreddes med skafferi och ett bänkskåp som kunde användas vid matlagning och disk. Sannolikt fanns också ytterligare något skåp samt några öppna hyllor och en vedlår.

Under årens lopp har lägenheterna i huset förändrats. Den äldsta dokumenterade ombyggnaden är från 1936 då vattenklosetter ersatte de gamla torrklosetterna. Därefter har de små lägenheterna slagits samman och idag finns det en lägenhet på vardera våningsplan samt en mindre lägenhet på vinden.

Arkitektur

I skiftet mellan 1800- och 1900-tal förändrades arkitekturen. Det sena 1800-talets snickarglädje ersattes av den jugendstil som vuxit fram i städer som Wien, Paris och Bryssel. Det tog dock några år innan de nya strömningarna slagit igenom på allvar och därför uppfördes många hus med fasader med dekor av snickarglädje en bra bit in på 1900-talet. Ofta finns det dock inslag av jugend som skvallrar om byggåret.

Bergshamra är en ståtlig trävilla vars fasad har många karaktäristiska drag av sekelskiftets arkitektur. Mot gårdssidan vilar huset på en hög, vitputsad sockel. Ovan den är fasaden klädd med en liggande fasspontpanel som målats i en grå nyans. Panelen avdelas horisontellt av vitmålade lister och har likaledes vitmålade knutbrädor. Fasaden mot gården har en utbyggnad som upptill avslutas av en rikt dekorerad gavel som går i jugendstil. Till höger om den finns en vindskupa med mjukt böljande linjer och vackra spröjsade fönster. Under den en ståtlig balkong med ett ursprungligt fönsterparti med småspröjsade överfönster. Mot gatan finns husets entré som utgörs av en glasad teakdörr, antagligen insatt på 1950–1960-talen. Ovan den ett skärmtak med mjukt böjda linjer. Merparten av husets fönster är av nyare datum. De har en övre och nedre luft, den nedre delas vertikalt av en spröjs.

Interiörer och kvalitéer

Bergshamra består idag av två lite större lägenheter om 117 kvadratmeter och en vindsvåning om 59 kvm. De större lägenheterna bevarar många äldre detaljer i form av golv, och dörrar, samt foder och lister. Dessutom finns två kakelugnar, en större rektangulär modell Cronspisen samt en klassisk rund som är av äldre datum. Takhöjden är generöst tilltagen och i lägenheten en trappa upp finner vi ett fantastiskt fönsterparti med tillhörande dörr och utgång till balkongen. Den charmiga vindsvåningen är nyinredd, men även här finns några vackra gamla spegeldörrar och dessutom murstockar och takbjälkar. Utsikten över staden är dessutom fantastisk. Byggnaden ger dessutom till sin exteriör en mycket god bild av tidens ideal och byggande.

Karta Klicka för större karta