Byggmästaregatan 2
- Typ:
- Bostadsrättslägenhet
- Boarea:
- 161 kvm
- Antal rum:
- 5 rum
- Våning:
- 0
- Byggår:
- 1906
- Avgift:
- 6 878 kr/mån
Ansvarig mäklare
Jonathan
Florin
Kontakta mig för mer information
Vid Byggmästaregatan och intilliggande gator finns flera vackra gamla byggnader. Jugendstilen växte fram i Europa´under 1890-talet, men det dröjde till sekelskiftet 1900 innan den slog igenom i Sverige. Jugend, efter tyskans ungdom, benämndes på många håll Art Nouveau, den nya stilen.
Kontakta mig för mer information
"Vid Byggmästaregatan och intilliggande gator finns flera vackra gamla byggnader från tidigt 1900-tal bevarade. Det är villor och mindre flerfamiljshus som minner om den tid när Södertälje var en småstad. Ett av husen är Furulund, en ståtlig byggnad som kan tas för en stor villa. Den ligger inbäddad i lummig grönska och har en stor tomt, vilket är typiskt för området och tiden samt är mycket tilltalande. Lika tilltalande är den fantastiska balkong som hör till den våning som nu är till salu."
Här salurförs en våning med charm i kubik. Utanför entrén finns dessutom en stor stenlagd uteplats. Om det är en sak man inte kan få för mycket av, så är det förvaring. Detta finns det mycket av i såväl våningen som i det omgjorda garaget om ca 12 kvm - vilket är denna vånings egna förråd. Till lägenheten ingår två parkeringsplatser med laddstolpe. Det är svårt att sammanfatta alla värden här på Furulund, men något som nuvarande ägare har uppskattat lite extra, är det skyddade läget utan störande genomfartstrafik och boendemiljön som har alla moderna bekvämligheter och dåtidens charm bevarad. Söderut från BRF Furulund ligger en park, som inte kommer att bebyggas, vilket förstärker känslan av att bo nära naturen.
Varmt välkommen på visning! Fram tills att det ges möjlighet att se våningen får du gärna ta del av rumsbeskrivningen samt en historisk sammanfattning av arkitekturen och läget här i kvarteret Björnen på vår hemsida.
Varma sommarhälsningar,
Jonathan och teamet på Florin Partners
FURULUND - EN HISTORISK SAMMANFATTNING
I början av 1800-talet hade Södertälje knappt 1000 invånare, hundra år senare hade befolkningen ökat till drygt 8000. Förutom ett blomstrande kurortsliv, hade flera större industrier etablerats i staden. Till de främsta hörde Svenska Centrifug AB, Södertälje Verkstäder och Vagnfabriks-Aktiebolaget som 1911 slogs samman med Scania och som fortfarande lever kvar. I takt med att industrierna expanderade och många flyttade in till staden, ökade också behovet av bostäder.
Västra Grusåsen ligger öster om Södertälje kanal. Här låg en gång i tiden en galgbacke som användes fram till 1796. I början av 1900-talet köptes marken av fastighetsbolaget Ragnhildsborg som lät stycka av tomter till försäljning. Inledningsvis uppfördes både villor och mindre flerfamiljshus på väl tilltagna tomter. Ett av de kvarter som bebyggdes då var Björnen och i det hittar vi Furulund som uppfördes under åren 1906-07 Arkitekt var Frithiof Swensson som också ritade det intilliggande huset Evadal.
Frithiof Swensson var främst verksam i Stockholm. Tyvärr finns det sparsamt med uppgifter om hans liv och gärning. Till hans mest kända verk hör Lilla Hemmet, ett vårdhem för barn på Kungsholmen i Stockholm. Han ritade också Kyrkvillan i Enskede samt två stenhus på Stockholmsvägen 19 respektive 21. Swensson medverkade i ”Svenska sommar- och egnahemsvillor af trä”, ett planschverk med mönsterritningar utgivet 1905.
Furulund är ett stenhus uppfört i tre våningar samt en souterrängvåning som enligt bevarade ritningar rymde ett bageri samt två mindre lägenheter om 1 rum och kök. På övriga våningsplan var lägenheterna sannolikt större, men tyvärr har inte dessa ritningar bevarats åt eftervärlden. Högst upp fanns en lägenhet om 1 rum och kök samt ett litet enkelrum, en bostad utan kök.
Standarden i början av 1900-talet var betydligt enklare än vad vi vant oss vid idag. Bostäderna i Furulund utgjorde inte något undantag. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar och i köket fanns en vedspis som spred värme och användes för matlagning. Fönstren hade vanligtvis enkla bågar som under den kalla årstiden kompletterades med innanfönster. Förutom vedspis, inreddes köken med skafferi, vedlår och några öppna hyllor samt en diskbänk där husmor eller piga diskade i lösa baljor.
ARKITEKTUR
Jugendstilen växte fram i Europa´under 1890-talet, men det dröjde till sekelskiftet 1900 innan den slog igenom i Sverige. Jugend, efter tyskans ungdom, benämndes på många håll Art Nouveau, den nya stilen. Jugend kom som en reaktion mot1800-talets stilideal som dominerades av nyrenässans och nygotik. Jugendhusen fasader smyckades med en naturalistisk ornamentik som kännetecknas av slingrande linjer och blom- och växtmotiv. Dessa böljande linjer syns också tydligt på burspråk och tak och andra byggnadsdetaljer.
Furulund har en mycket tidstypisk jugendfasad med böljande linjer och många fina detaljer. Byggnaden har en oregelbunden planform som på två sidor domineras av en hög gavel med böljande linjer som inspirerats av barockens formspråk. Fasaden är spritputsad i en röd nyans med gråvita fönsteromfattningar. Fönstren är av varierande storlek, men merparten är 2-3 lufter breda med överfönster. På husets baksida finns en delvis indragen balkong i trä. Balkongen har konstfullt arbetade stolpar och ett dekorativt räcke. Den avslutas upptill av ett plåtklätt skärmtak.
KVALITÉER
Vid Byggmästaregatan och intilliggande gator finns flera vackra gamla byggnader från tidigt 1900-tal bevarade. Det är villor och mindre flerfamiljshus som minner om den tid när Södertälje var en småstad. Ett av husen är Furulund, en ståtlig byggnad som kan tas för en stor villa. Den ligger inbäddad i lummig grönska och har en stor tomt, vilket är typiskt för området och tiden och dessutom mycket tilltalande. Lika tilltalande är den fantastiska balkong som hör till den våning som nu är till salu.
Även om huset förändrats en hel del genom årens lopp, finns fortfarande en hel del äldre detaljer kvar och våningshöjden är lika generöst tilltagen som i början av förra seklet. I flera rum finns stuckaturer och gamla brädgolv bevarade. På senare år har dessutom bostaden renoverats och detaljer som gått förlorade har återskapats.
ALLMÄNT OM LÄGENHETEN OCH RUMSBESKRIVNING
Tambur
Välkomnande tambur med bra avhängningsmöjligheter. Ytterdörr från Swedoor (2010). I tamburen ligger ett klinkergolv.
Entré/hall
Inre möblerbar hall med bra förvaringsmöjligheter. Hallen öppnar upp lägenheten på ett trevligt sätt och man möts direkt av dess charm och vackra detaljer. Här ligger ett parkettgolv i valnöt från Kährs.
Kök
Köket är från Kitchn (2011) och har vitvaror från Electro-Helios och Husqvarna. Kyl och frys byttes ut 2023 (modell QR751X-H och QT751X-V från Husqvarna). Köket rymmer en matplats för 4-6 personer. På golvet ligger valnötsparkett från Kährs. Köksutrustningen består av kyl/frys, inbyggd varmluftsugn, spishäll, rostfri fläktkåpa samt diskmaskin. För ytterligare förvaring finns ett rymligt skafferi.
Sovrum 1
Sovrummet ligger intill den inre hallen och används idag som kombinerat TV-rum/gästrum. Här ligger ett likadant golv som i köket och entrén.
Badrum
Det första badrummet i våningen har en sober våtrumsmatta från Tarkett, kaklade väggar och en vitmålad pärlspontspanel. Kommoden samspelar med det intilliggande kökets luckor och har ett gjutet tvättställ i granitex och ett stort spegelskåp. Här finns även ett klassikt badkar på tassar, handdukstork och wc.
Vardagsrum/matsal
Ett rum att trivas i med stora fönsterytor i två väderstreck. Rummet har en hög takhöjd och här finns detaljer bevarade såsom höga golvsocklar och stuckaturer i taket. Här finns även en fungerande öppen spis med spiskråkor och gott om plats för både soffgrupp och matsalsbord. I vardagsrummet har även en luft/luft-värmepump installerats 2020 från IVT Nordic (modell: IVT L/L 12 PHR-N AA/I Silverline). På golvet ligger ett vackert furuplankgolv. Från vardagsrummet nås lägenhetens balkong som ligger i ett västligt läge.
Dressingroom/ Sovrum 2
I passagen mellan matsalen och den andra delen av våningen finns ett rum som idag används som dressingroom. Om familjebilden kräver det kan detta rum med enkla medel göras om till ett ytterligare sovrum. Även här ligger ett parkettgolv i valnöt från Kährs. Intill rummet finns förråd/klädkammare där fibernätverket kommer in i våningen.
Sovrum 3
Vackert sovrum där tidigare ägare har valt att ta fram originalteglet i ytterväggen. Här finns fönster i två väderstreck. Gott om plats för både dubbelsäng och lättare möblemang. Intill sovrummet finns en klädkammare för ytterligare förvaring.
Hall/Entre
Mellan sovrum 3 och Master Bedroom finns en ytterligare hall med en separat entre till bostaden. Här ligger ett klinkergolv med golvvärme. Det finns även gott om förvaringsmöjligheter via två klädkammare. Ny ytterdörr sattes in 2010 (Swedoor). Utanför entrén finns en mindre uteplats med vyer över Byggmästaregatan.
Duschrum/Badrum 2
Smakfullt badrum från 2010 med framtaget tegel som smyckar en av väggarna. Här finns bastu, infällda spotlights, helkaklade väggar och klinkergolv med golvvärme. Badrumsutrustningen består av en dusch (blandare utbytta av nuvarande ägare), en måttbeställd duschvägg från INR, tvättställ med två stilfulla tvättfat och blandare från Mora samt tillhörande underskåp. All badrumsinredning kommer från Furniture box. I badrummet finns det även möjlighet att enkelt koppla in en tvättmaskin.
Sovrum 4/ Master Bedroom
Det sovrum som idag används som Master Bedroom ligger längst in i våningen. Här finns två spegelglasdörrar som avskiljare mellan rummet och hallen. Även i detta rum har man tagit fram originalteglet från ytterväggen.
BRF Furulund. Föreningen är ett privatbostadsföretag (äkta).
Utförda renoveringar:
Under 2023 har gemensamma förråd rensats ut och golv däri har målats, även murar i den yttre miljön har målats.
Kommande renoveringar: Föreningen har inte beslutat om större renoveringar. Däremot har idéer lyfts och planer finns, se framtidsutsikter i förvaltningsberättelsen under "dokument och länkar". Kommande projekt rör bland annat trädgårdens ytor, putsning av norra portalen, kompletteringsmålning av plåttak samt hantering av fastighetens stammar. Stammarna har undersökts med hjälp av filmning av sakkunnig leverantör i samband med spolning som påvisade att stammarna är åtgärdade i olika tidsperioder – detta innebär att ett generellt stambyte är inte förestående, snarare ett framtida stegvis arbete.
Nuvarande ägares smultronställen i området:
- Södertälje kanal
- Ragnhildsborg
- Mälarbadet
- Restaurang Styrbjörn.
Södertälje har ett strategiskt läge mellan Mälaren och Östersjön och tack vare Södertälje kanal finns en genväg för den söderifrån kommande sjötrafiken som önskar ta sig in i Mälaren. Redan på 1600-talet fanns en farbar väg mellan sjön Maren och Mälaren, men det var först 1819 som Södertälje kanal kunde invigas tack vare vattenbyggnadsingenjör Eric Nordewall. Kanalen kom att bli en viktig transportled och Södertälje fick därmed ett förstklassigt läge som inte blev sämre av att järnvägen i form av västra stambanan drogs förbi staden i början av 1860-talet.