Beskrivning
När man svänger in från Turingegatan och parkerar bilen på Amerikagatan är det påtagligt hur stadens puls istället övergår till ett lugn med fågelkvitter och vackert klorofyll från slänten som man möter på den lilla återvändsgatan. Här på Amerikagatan 49 saluförs en vacker våning där den ursprungliga planlösningen till stora delar är bevarad. Här finns tre ståtliga rum i fil, en fantastisk jugendkakelugn och mängder av bevarade snickerier. Spegeldörrar, foder och sockelpaneler bidrar till charmen. Det här är verkligen en våning utöver det vanliga! I det rum som enligt de ursprungliga ritningarna skulle vara badrum, finns idag ett extra kök vilket också öppnar upp för möjligheter att avdela våningen för två familjer.
Nuvarande ägare som har bott här sedan 17 år tillbaka har särkilt uppskattat närheten till de centrala delarna av stadskärnan, men att samtidigt få åtnjuta en idyllisk trädgård som känns avskild. Här finns möjlighet att odla allt från örter till vackra blommor. Genom de stora fönsterna i den glasade verandan och matsalen kan man följa årets alla skiftningar, vilket har varit till stor glädje.
Varmt välkommen på visning! Fram tills att det ges möjlighet att se våningen får du gärna ta del av rumsbeskrivningen, information om de renoveringar som både föreningen och nuvarande ägare har låtit genomföra samt en historisk sammanfattning av arkitekturen och läget här i kvarteret Hyveln.
Varma hösthälsningar,
Jonathan och teamet på Florin Partners
HISTORISK SAMMANFATTNING - AMERIKAGATAN 49
Under senare delen av 1800-talet blev Södertälje en populär badort. Badortseran inleddes redan 1847 då en samling herrar anförda av apotekare Lidman ansökte om att få anlägga en kallvattenkurinrättning. De hade anlitat Jöns Jacob Berzelius, “kemins fader” som intygade att vattnet från Torekällan var “ett av de renaste källvatten man kunde träffa på”. Två år senare,1849, invigdes Södertelge Kallvattenkurinrättning som bestod av ett kallbadhus i anslutning till den likaledes nyanlagda Badhusparken. I slutet av 1800-talet fick kurortsverksamheten ett verkligt uppsving och det kom gäster från snart sagt hela världen för att njuta en stärkande kur. Till de mer långväga besökarna hörde Maggie L Porter Cole som rest hela vägen från Detroit, USA!
I takt med att badortsverksamheten expanderade och Södertälje blev en framgångsrik industristad, ökade behovet av bostäder. Det byggdes mycket och tidigare obebyggd mark togs i anspråk exploateras. Ett av de områden som skapades var Amerika. Förklaringarna till detta namn är många, men det troligaste är att det var byggmästaren Emanuel Rådström och hans svåger Alfred Nyström som gett upphov till namnet. Nyström hade varit i Amerika och lärt sig rationell byggnadsteknik i Chicago. Väl hemma i Södertälje uppförde han och Rådström en mängd byggnader, både villor och flerfamiljshus. Den plats de byggde på var det område som snabbt kom att döpas till Amerika.
Kvarteret Hyveln i Amerika bebyggdes under åren 1908–1914. Merparten av husen är flerfamiljshus, men det finns också ett par villor, bland annat “Sommarlust” från 1908. I kvarterets inre finns grönskande gårdar som bidrar till en känsla av trädgårdsstad. Amerikagatan 49, som ligger i det hörn där gatan gör en skarp sväng, ritades 1913 av August Mathsson, en välkänd byggmästare i Södertälje vid denna tid. Han ritade också hörnhuset Jovisgatan 2/Mälargatan 2 uppfört 1910. August Mathsson var född i Karlshamn där han också uppförde några byggnader. Han var inte utbildad arkitekt, men det hindrade honom inte från att rita ett flertal hus. Byggmästarritade hus var långt ifrån ovanliga vid denna tid. I många fall ritade byggmästaren själv planerna, men överlät fasaden åt en utbildad yrkesman.
Amerikagatan 49 uppfördes i tre våningar där det översta våningsplanet utformades som en inredd vindsvåning under ett brutet tak. Det här var ett vanligt grepp för att ta ned höjden så att byggnaden såg lägre ut än den egentligen var. Husets entré förlades till gården som utformades som en grönskande trädgård som de boende kunde njuta av. På våningsplanen inreddes lägenheter om 3 respektive 5 rum och kök samt serveringsrum och alkov eller jungfrukammare för tjänstefolk. I de stora lägenheterna inrättades också badrum, åtminstone visar ritningarna från 1913 det. I källaren gjordes plats för en tvättstuga med vedeldad bykgryta samt matkällare och förråd för den ved som behövdes för att värma huset. De stora lägenheterna fick en mycket representativ planlösning med herrum, salong och matsal i fil. Dessutom byggdes ett rum som på ritningarna kallas veranda. Det är ett långsmalt rum med många fönster som har sin ingång från matsalen. I anslutning till tamburen placerades sovrum och badrum. Köksavdelningen hade en separat ingång och bestod av kök, serveringsrum och en rymlig jungfrukammare. Köket hade skafferi, vedspis och diskbänk samt förvaringsutrymmen för köksredskap. I serveringsrummet förvarades allt som hörde måltiden till, till exempel porslin och glas. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar.
ARKITEKTUR
Vid sekelskiftet 1900 förändrades arkitekturen i Sverige och de nystilar som varit populära i slutet av 1800-talet ersattes av jugendstilen som vuxit fram i Europa under 1890-talet. Jugend, efter tyskans ungdom, benämndes på många håll Art Nouveau, den nya stilen, och kom som en reaktion med 1800-talets ideal. Jugendhusens fasader smyckades med en naturalistisk ornamentik som kännetecknades av slingrande linjer och blom- och växtmotiv. En annan nyhet var att fönstrens överdel försågs med spröjs. I början av 1910-talet skedde ytterligare en förändring och det nationalromantiska inslaget gör sig gällande.
Fastigheten på Amerikagatan 49 har en ståtlig och mycket välbevarad fasad som är putsad i en ljusbeige nyans. Den grova spritputsen kompletteras med slätputsade omfattningar kring fönster och som fältindelning på fasad och burspråk. I hörnet finns en hög prydnadsgavel med burspråk som ger byggnaden karaktär. Ytterligare ett uppbyggt parti och takkupor pryder fasaden samt ett en utbyggnad i två våningar som upptill avslutas av en balkong med dekorativt smidesräcke.
Husets entré har förlagts till gården och där finns en grönmålad fyllningsdörr med en liten baldakin ovanför som skyddar mot regn. Fönstren är målade i en mörkgrön nyans och spröjsade, vanligtvis i överkant men helt spröjsade bågar förekommer också.
KVALITÈER
Det svävar en doft av trädgårdsstad över kvarteret Hyveln. Det beror sannolikt på de grönskande gårdar som finns vid husen och det faktum att flera av dem har sin entré från gården. Amerikagatan 49 har en mycket elegant och välbevarad fasad med många vackra detaljer. Inte minst spröjsade fönster och burspråk samt dekorativt utformade gavlar i den översta våningen som ger byggnaden karaktär.
I den våning som nu finns till salu är den ursprungliga planlösningen till stora delar bevarad. Här finns tre ståtliga rum i fil, en fantastiskt fin jugendkakelugn samt mängder av bevarade snickerier. Spegeldörrar, foder och sockelpaneler bidrar till charmen. Det här är verkligen en våning utöver det vanliga! I det rum som enligt de ursprungliga ritningarna skulle vara badrum, finns idag ett extra kök. Hur det kommer sig har inte gått att utröna. Möjligtvis har våningen under en period varit uppdelad.
ALLMÄNT OM VÅNINGEN
Via pardörrarna från trapphuset stiger man in i lägenhetens rymliga hall. Från trapphuset finns en ytterligare dörr som leder in till lägenheten - vilket skulle kunna nyttjas om man i en framtid skulle vilja dela upp lägenheten i två. Från hallen nås ett mindre grovkök och en gäst WC. Nuvarande ägare förvärvade lägenheten år 2007 och lät direkt genomföra en omfattande renovering av våningen. Bland annat lät man dra om elen och installerade samtidigt in ett nytt elskåp samt nya vägguttag. Utöver detta renoverades golv och fönster och man tog bort gamla gasledningar. I samband med denna renovering lät man tapetsera och/eller måla alla väggar i våningen. Ommålningen genomfördes av Lillängens måleri. Tidigare Linoleumgolv byttes ut mot trägolv. De kanadensiska trägolven tål tre slipningar.
År 2013 lät man byta ut vattenkopplingar i köket i samband med att köket renoverades. Köket totalrenoverades med ny kakelsättning, köksskåp och luckor. Utöver detta platsbyggdes även ett skafferi och golvet byttes. Bänkskivorna i köket är i massiv ek. Nya vitvaror inköptes och man ändrade på planlösningen något när väggen mellan kök och matplats revs. Där väggen togs bort tog man samtidigt fram ett fönster som tidigare har varit förbyggt. Köket renoverades av fackmän från Kitchn Södertälje (kvitton finns). Den maskinella utrustningen i köket består av:
- Cylinda inbyggd micro VIT IM 80M , år 2013
- Cylinda inbyggd ugn IBU86 VIT, år 2013
- Cylinda induktionshäll IHI 760, år 2013
- Cylinda diskmaskin integrerad DM 285Fi , år 2013
- Cylinda droppskydd kyl/frys/diskmaskin, år 2013
- Cylinda Kyl & fryspaket K 3385 N H/F 3385N, år 2018.
Fakta
- Typ:
- Bostadsrättslägenhet.
- Våningsplan:
- Våningsplan 1 av 2, ej hiss.
- Storlek:
- 5 rum varav 1-4 sovrum. Boarea 173 m². Boareauppgift enligt säljaren och bostadsrättsföreningen. Olika mätmetoder har använts över tid. Uppmätt yta med dagens metod överensstämmer inte nödvändigtvis med angiven yta i föreningens register. För en exakt ytuppgift rekommenderas alltid en ny uppmätning.
- Byggnad:
- Byggnadsår: ca 1915. Gemensam skötsel av föreningens gemensamma ytor innefattar bland annat: - Trappstädning för varje boende var 7:e månad - Snöskottning av gård samt trottoar - Gemensam trädgårdsstädning 2 gg/år. För mer info se föreningens ordningsregler under "dokument & länkar". Byggnaden värms upp med fjärrvärme och ventileras delvis med mekanisk frånluft och delvis självdrag. Energideklaration: Energiklass F. Specifik energiprestanda 152 kWh/m² år. Energiprestanda, primärenergital 157 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2020-03-20. Utföres av Alexander Widahl, Energikompetens i Sverige AB. Övriga utrymmen: I husets källarplan finns en tvättstuga utrustad med tvättmaskin, torktumlare och ett torkskåp. Föreningen har även en innergård med en uteplats. Här finns även möjlighet att grilla. Nuvarande ägare har särskilt uppskattat innergården där man bland annat kan odla lite gräslök eller vackra blommor. I föreningen finns även ett "klubbrum" att låna.
- TV- och internetanslutning:
- Varje lägenhetsinnehavare beställer sin egen leverantör för internet/TV, fiber finns indraget i alla lägenheter.
- Tillträdesdag:
- Enligt överenskommelse.
Ekonomi
- Pris:
- 4 250 000 kr, utgångspris.
- Avgift:
- 9 066 kr/mån. I avgiften ingår värme, vatten och ett grundutbud med TV-kanaler.
- Driftkostnad:
- Driftkostnaden är ca 404 kr/mån i nuvarande hushåll fördelat på: hushållsel 404 kr.
Föreningen har rätt att ta ut en avgift för att täcka administrativa kostnaderna i samband med ägarbytet (regleras i stadgarna). Avgiften faktureras säljaren eller köparen. Lån på bostadsrätten ska registreras hos föreningen i pantsättningsregistret, för det har föreningen har rätt att ut en pantsättningsavgift per pantsättning (regleras i stadgarna). Faktureras pantsättaren. OBS: Ett uppdaterat utdrag ur lägenhetsförteckningen och objektsbeskrivningen kompletteras inom kort med andelstal, information om pantsättning och indirekt nettoskuldsättning.
Försäkring: Hemförsäkring tillkommer och varierar mellan olika bolag och omfattning. Nuvarande ägare har betalat ca 215 kr/mån för sin försäkring. Observera att bostadsrättstillägg ska läggas till i försäkringens omfattning. Hemförsäkringens pris skiljer sig även om den tecknas via försäkringsbolag alternativt facket.
- Pantsättning:
- Bostadsrättslägenheten är inte pantsatt.
Förening
BRF Hyveln 10. Föreningen är ett privatbostadsföretag (äkta).
Utförda renoveringar:
- Stambyte (ca år 2000)
- Utvändig målning och reparation av fasad (år 2009/10)
- Nytt tak (år 2010)
- Fönsterrenovering (2016)
- Nya källarförråd (2019)
- Byte till säkerhetsdörrar (2020).
Kommande renoveringar: Föreningen har planerat att byta ut alla fönster, beslut om när och hur har ännu inte fattats.
Området
Nuvarande ägares smultronställen i området:
- Torekällberget, ett friluftsmuseum, som visar hur man levde förr. Där beskrivs både stad och land genom autentiska gårds- och lantmiljöer och med levande djur.
- Teso Sushi med fantastisk asiatisk mat. Mycket omtalat.
- Blombackaskolan och förskola i anslutning till den som har uppvisat goda resultat och god ordning. Ligger dessutom mitt emot friluftsmuseet. Flera gymnasieskolor på kort avstånd.
- Flera utbildningscenter som anordnar utställningar, kurser, studiecirklar och föreläsningar, samt barn och seniorverksamhet.
Kommunikationer:
På nära avstånd från lägenheten finns bussar och med en kort promenad nås Södertälje Centrum där pendeltåget går. Södertälje har ett strategiskt läge mellan Mälaren och Östersjön och tack vare Södertälje kanal finns en genväg för den söderifrån kommande sjötrafiken som önskar ta sig in i Mälaren. Redan på 1600-talet fanns en farbar väg mellan sjön Maren och Mälaren, men det var först 1819 som Södertälje kanal kunde invigas tack vare vattenbyggnadsingenjör Eric Nordewall. Kanalen kom att bli en viktig transportled och Södertälje fick därmed ett förstklassigt läge som inte blev sämre av att järnvägen i form av västra stambanan drogs förbi staden i början av 1860-talet.