Avsluta filmen

Badparken

"Lilla Olivelund"

Se filmen

Majestätiskt boende vid foten av Torekällberget!

"Hänförd" är nog ordet som bäst sammanfattar känslan vid första intrycket av badortsvillan vid foten av Torekällberget. När man går vidare in i bostaden radar superlativen upp sig som på ett pärlband, superlativ som jag annars försöker låta bli att använda mig av - men jag kan bara inte låta bli här

"Lilla Olivelund"

Typ:
Bostad
Tomtarea:
1 236 kvm
Pris:
12 800 000 kr, utgångspris

Visning

Välkommen att
kontakta mäklaren för visning.

Intresseanmälan
Majestätiskt boende vid foten av Torekällberget!
Alla bilder

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

Vid foten av Torekällberget finner vi Lilla Olivelund som är en ståtlig villa som påminner om den tid när Södertälje var en populär kurort och det sorlade från Societetssalongen. Byggnaden har en sober och stilren exteriör och bevarar många värdefulla detaljer interiört, både från byggnadsåret och från slutet av 1910-talet. Nämnas bör särskild de vackra kakelugnar från 1800-talet och en elegant öppen spis. I många rum är taken konstfullt smyckade och väggarna pryds av höga paneler med fyllningar eller sockelpaneler. Fönstren har vackra spanjoletter och dörrarna är höga och även de försedda med fyllningar. Detta är med andra ord en mycket intressant byggnad av en typ som det inte finns många av i Södertälje.

Lilla Olivelund uppfördes under 1890-talet vilken var en tid då arkitekturen karaktäriserades av en eklektisk blandning av olika stilar. Renässans kunde blandas med gotik och samtidigt blev äkta material högsta mode vilket bland annat fick till följd att detaljer av natursten kom att stå högt i kurs - och i vissa fall kläddes hela fasader med exklusiva material som kalk- eller sandsten. Den ombyggnad som utfördes i slutet på 1910-talet kom att förändra fasaden och ge den ett mer klassicistiskt uttryck. Den klassicistiska arkitekturen kom att dominera tiden fram till 1930 då funktionalismen slog igenom.

Villan vilar på en ljusgrå, putsad sockel och därovan är fasaden avfärgad i en vit nyans. Mot gatan finns ett utbyggt mittparti som kröns av en frontespis inspirerad av antikens tempelgavlar. Utbyggnaden omges på 1 trappa av terrasser med mycket vackra balusterräcken. Fasaden pryds också av pilastrar som markerar hörnen och horisontella våningsband i puts. Fönstren är framförallt 2-3 lufter breda med en liggande överluft. De omges av en profilerad omfattning i puts.

Inte långt från Badhusparken, där det mondäna kurortslivet pågick, finner vi Lilla Olivelund - som idag har adress Högbergsgatan 3. Det är en tjusig villa som uppfördes redan 1893. Tyvärr har det inte i de ursprungliga ritningarna gått att finna några uppgifterna om vem som ritat huset. 1918 gjordes dock en genomgripande om- och tillbyggnad och dessbättre finns dessa ritningar kvar. De är signerade av ingen mindre än Edward Ohlsson, en arkitekt som är intimt förknippad med Södertälje då han ligger bakom det välkända Badhotellet vid Järnagatan. Han ritade också Södertälje högre allmänna läroverk.

Arkitekt Ohlsson föddes 1859 i Stockholm och kom att utbilda sig till arkitekt genom studier vid Kungliga Tekniska högskolan. Dessa följdes av fortsatta studier vid Konstakademien vilket var vanligt för dem som hade råd och möjlighet. Under 1880-talet blev han en ofta anlitad arkitekt i Stockholm som drev ett eget kontor.

Till hans mest kända verk hör det oerhört praktfulla hus som vi finner på Stureplan 4, som idag inrymmer Sturegallerians huvudentré. Nämnas bör också det pampiga hyreshuset på Karlavägen 56, ett 1880-talshus i rohbau som han ritade tillsammans med Carl Kleitz som stod för planerna. Ohlsson kom också att rita byggnader avsedda för industrin, bl.a. för Hamburgerbryggeriet och Nürnbergs bryggeri samt Stockholms Skofabriks tegelbyggnad vid Hornsbruksgatan. Han gjorde sig också ett namn som villaarkitekt och ligger bakom ett antal villor i Saltsjöbaden av vilka Villa Amalfi hör till de mest omtalade.

1918 års ombyggnad resulterade i ett elegant villa med all tänkbar komfort. I källaren fanns tvättstuga och matkällare samt ett pannrum, ty från och med detta år värmdes bostadsrummen upp av element och dessutom fanns det varmvatten i kranarna. På bottenvåningen möttes besökaren av en stor, tudelad hall med en nyinsatt öppen spis. Vidare en mycket rymlig matsal i husets mitt och intill en nästan lika rymlig salong. Här fanns också kök med två stora skafferier, ett inventiöst serveringsrum och en jungfrukammare. Med ingång från matsalen fanns också ett mindre arbetsrum med väggfasta skåp.

En trappa upp fanns ett stort herrum beläget rakt ovanför matsalen och på ömse sidor om det förmak och sängkammare. Vid trapphuset ett gästrum. Matsal och förmak hade utgång till varsin terrass. Intill sängkammaren låg en klädkammare och ett rymligt badrum med badkar och handfat. Att ha tillgång till badkar och varmvatten i kranen var en lyx som var få förunnat vid denna tid!

Uppe på vinden fanns en lägenhet om 2 rum och kök som hade en enklare inredning med kakelugnsuppvärmning. Här fanns heller inget badrum.

Studerar man ritningarna noga ser man att köket var försett med vedspis. 1918 fanns inga svensktillverkade elspisar så den som inte hade tillgång till gas, fick nöja sig med vedspis. Eftersom köket sköttes av tjänstefolk sågs inte detta som något stort problem. En välbärgad familj hade vanligtvis både kokerska och husa och måltiderna intogs naturligtvis i matsalen. Köket hörde till tjänstefolkets domäner och var en renodlad arbetsplats.

I samband med ombyggnaden 1918 revs några av kakelugnarna och troligtvis förnyades delar av snickeriinredningen - men det finns fortfarande 7 fungerande eldstäder i huset! Byggnadskroppen utökades också och den del som terrasserna vilar på tillkom.

Text: G. Bergström

Fakta

Fastighetsbeteckning:
SÖDERTÄLJE ASPEN 40.
Typ:
Bostad. 320 - Hyreshusenhet, bostäder.
Tomt:
Tomtarea 1 236 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet. Naturtomt och gräsmatta.
Bilplats:
Dubbelgarage, Plats för ytterligare 3 bilar på uppfarten.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Planer och bestämmelser: Aspen, Tomtindelning (Beslutsdatum: 19730925). Roten Källan Och Delar Av Rotarna Brunnsparken Och Värdsholmen, Stadsplan (Beslutsdatum: 19280614).

Ekonomi

Pris:
12 800 000 kr, utgångspris.
Taxeringsvärde:
Taxeringsvärdet är 3 283 000 kr varav byggnadsvärde 2 261 000 kr. Fördelat på hyresbostad 1 022 000 kr och hyreshusbyggnad 2 261 000 kr. Typkod 320 - Hyreshusenhet, bostäder. Taxeringsår: 2019.
Fastighetsskatt/-avgift:
9 849 kr/år
Pantbrev:
Totalt 3 000 000 kr.
Driftkostnad:
Driftkostnaden är ca 75 000 kr/år i nuvarande hushåll fördelat på: uppvärmning 45 000 kr, hushållsel 15 000 kr, vatten/avlopp 10 000 kr och renhållning 5 000 kr. Kostnaderna grundar sig på nuvarande ägares uppgifter. Renhållningskostnaden är uppskattad.

Byggnaden uppvärms med fjärrvärme.
Försäkring: Villaförsäkring tillkommer och varierar mellan olika bolag.
Fastighetsskatt/-avgift 9 849 kr/år tillkommer.

Byggnader

Byggnader

Bostadsbyggnad
2 1/2 plan med källare. Byggnadsår 1893.
Byggnadssätt: 1942 anlitades arkitekt Birger Borgström som delade upp den stora bostaden till två bostäder. I samband därmed nyinreddes köken och kopplade fönster ersatte de gamla som hade lösa innanfönster. Därefter har vindsvåningen omdanats och lägenheterna har moderniserats i omgångar.

Lägenheten på entréplan är på ca 132 kvm boa
Lägenheten på övre plan är på ca 104 kvm boa
Vindslägenheten är på ca 68 kvm boa.

Plan 1

Plan 2

Plan 3 (vindsvåning)

Källarplan

Karta Klicka för större karta